• 1

Érdemes tudni

Mennyi ideig lehet bent az ember a szaunában?

szaunnazokA standardizált bent tartózkodási idő maximum 15 perc.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a bent tartózkodási idő egyén és állapot függő. Az ember állóképessége függ az alvás mennyiségétől az őt ért stresszhatásoktól az esetlegesen lappangó betegségektől stb. Egyszóval nem kell mindig arra törekednünk, hogy végigüljük a standardizált 15 percet.

Egy nap hányszor szaunázhatok?

Maximum 3-4 alkalmat javasoljunk egy nap. A gyakorlott szaunázók akár 5x is bemehetnek, de ennél több szaunázást nem javasolunk már nekik sem. Úgy már az egészség megőrzéshez semmi köze és veszélyeztetik vele ionháztartásukat.

Egy héten hányszor szaunázhatok?

Egy egészséges ember heti 3-4 alkalmanként is szaunázhat. A mindennapos szaunázást nem javasoljuk. 

Kiknek tilos szaunázni?

Lázasan, fertőző betegséggel, baktériumok okozta gyulladással, friss műtét után, izom-, ízületi és tüdőgyulladással.

Súlyos magas vérnyomással, keringési zavarokkal küszködőknek vese-, és szívbetegeknek.

Azoknak akik még sosem szaunáztak 60 év felett kizárólag előzetes orvosi kivizsgálást követően javasoljuk a szaunázást elkezdeni!

Együnk vagy ne együnk?

etkezes-szaunnaSoha ne menjünk jóllakottan vagy éhesen szaunázni! Rosszullét elkerülése miatt. Teli hassal való szaunázás szédülést, hányingert akár hányást is okozhat. Ha éhgyomorral szaunázunk, vérnyomásunk és vércukrunk leeshet és szédüléshez akár ájuláshoz is vezethet. Érdemes 1-2 órával szaunázás előtt étkeznünk illetve azt követően is nyugodtan lehet.

Mire ügyeljünk a folyadék fogyasztásnál?

Szaunázás előtt fogyasszunk jó sok folyadékot! Így a méregtelenítés is mélyebbről, hatékonyabban történik.

Szaunázások közben nem javasoljuk a túlzott folyadék fogyasztást, érdemes szaunázást követően egy órát várni a bő folyadékbevitelre (vérhígulás miatt).

Érdemes szaunázás után 100%-os gyümölcslevet fogyasztanunk kálium pótlás végett.

Mire ügyeljünk még?

Kerüljük az alkohol és izgató szerek fogyasztását legalább két órával szaunázás előtt és után!

A hatékony méregtelenítés érdekében javasolt szaunázás előtt a hólyag és bél ürítése és figyeljünk szaunázás előtt és után az étrendünkre is. A szaunázás napján amennyiben módunkban áll kerüljük a zsíros, nehéz ételek fogyasztását.

Szabad a kismamáknak, gyermekeknek szaunázni?

kismama_nVárandós anyáknak nem javasolt a szaunázás. A magzat velünk ellentétben nem tudja leadni a hőt és fennállhat a vetélés vagy koraszülés kockázata!

Szoptatós anyák nyugodtan szaunázhatnak. Javasolt benntartózkodási idő: 5-8 perc.

4 éves kor alatt a szaunázást mi nem javasoljuk! 4 éves kor felett az infra és bio szauna használatát ki lehet próbálni harmadolt és felezett idővel, de a gyermek jelzéseit mindig előtérbe kell helyezni.

12 év feletti gyermekek kipróbálhatják a finn szaunát is. A javasolt benntartózkodási idő kályhától távol az alsó padsoron maximum 5 - 8 perc. Ez függ a gyermek testi fejlettségétől is. Szívük nem bírja úgy a terhelést mint a felnőtteké ráadásul hamarabb elérik azt a hatásfokot mint a felnőttek!

Gyermekvállalás előtt álló férfiak mérlegeljék, hogy mennyit és mikor szaunáznak. A spermiumok az átlagos 95 °C-ban elpusztulnak.

Kezelésekre szaunázás előtt vagy után érdemes mennünk?

A masszázst, kozmetikai kezeléseket érdemes szaunázás utánra terveznünk. Ilyenkor izomzatunk fellazul, bőrünk felpuhul. Szaunázást követően mellőzzük a szappan használatát illetve a szoláriumot, az erős UV sugárzást, főleg gyermekeknél.

Mi a véleményünk az egyrészes fürdőruháról?

Az egyrészes fürdőruhát felejtsük el a szaunázáshoz! A szintetikus anyaggal beborított test nem tud úgy a hő ellen védekezni azaz nem tudja úgy a hőt leadni, hőpangás léphet fel alatta. Ez nem csak a bőrnek nem tesz jót, hanem jobban megemelheti belső testmaghőmérsékletünket, miközben még az izzadás általi méregtelenítés meg sem indult igazán. Megterheljük vele szívünket, érrendszerünket.

Ráadásul ha esetleg úsztunk előtte a bevitt klóros víz mennyisége a fürdőruhánkon nem igazán lesz felüdítő és egészséges! Nem csak nekünk lehet kellemetlen, hanem bent ülő embertársainkra nézve is tapintatlanság.

 

Share

Szakértőink

horgosi zsuzsanna
Horgosi Zsuzsanna

Diatetikus

dr-nagy-eva
Dr Nagy Éva

Bőrgyógyász

borbely-nauzika
Borbély Nauzika
Reflexológus, 
fülakupunktúrás
addiktológus

ruszkabanyai-gitta2
Ruszkabányai Gitta
SzaunaSzeánsz® 
alapító

AJÁNDÉKUTALVÁNY

ajandekutalvany

Lepje meg barátját, ismerősét, rokonát egy SzaunaSzeánsz® ajándékutalvánnyal!

tovább

MIÉRT?

Miért üljek be egy szauna szeánszra?

avagy mondja már meg valaki miért szeretik annyira a szaunaszeánszokat? :)

tovább

Szauna Szeánsz® Oscar

oscar-logo


Amennyiben kérdés merülne fel a 6. SzaunaSzeánsz® Oscarral kapcsolatban:

Tel.: 06 1 612-20-77

tovább